Пушиш ли? Погледни се в огледалото

7/04/2009 ·


Жените са тези, които страдат най-много от така нареченото лице на пушач. То се характеризира с повече бръчки, белезникавост, сивкава и отпусната кожа, по- малко сияйност, сравнено с това на непушачка на същата възраст. В крайна сметка, пушачите имат по-състарен външен вид, отколкото непушачите.

Има много известни причини , поради които човек би трябвало да спре да пуши: рисковете за собственото здраве и на тези около него, финансовите разходи,( които все се увеличават) , влошаването на качеството на живот.
Но освен всичко друго, цигарите влияят много негативно върху нашия външен вид, защото те са един от основните външни агресори за нашата кожа. Тютюневият дим съдържа над 4 000 токсина, някои от които влизат директно в кръвообращението, което ги отвежда до най-фините кръвоносни съдове на кожата.

Както акта на пушене, така и компонентите на тютюна, между които никотина, благоприятстват образуването на бръчки по лицето. Първо се появяват, тези на устните и очите , което се дължи на повтарящите се действия на сбръчкване на устата и очите, докато се всмуква дима от цигарата.

"Те могат да се появят преждевременно при хора между 25 и 30 години, които са пушили в продължение на години", казва д-р Хосе Луис Вила, президент на галисийското дружество по Пластична и Естетична хирургия ,(SGCPRE).

"При пушенето се свиват кръвоносните съдове, като по този начин се намалява притока на кръв и кислород до кожата, които са от съществено значение за поддържането на здрава кожа. Това води до появата на бръчки, което предава на пушачите, и особено на жените, по- състарен вид сравнено с други, които не пушат. "

Хората, които са пушили повече от 10 години се разпознават лесно от дерматолозите , пластичните и естетични хирурзи. "Това е което ние наричаме лице на пушач , с по-изразени бръчки, по-сива и белезникава кожа" казва д-р Вила.

Други последици от този навик са проблемите със заздравяването при пушачите. При операции, които изискват обща анестезия на пациента , могат да възникнат проблеми тъй като пушенето намалява притока на кръв в кожата и пречи на заздравяването.

Също така и при местна упойка, винаги се препоръчва отказване от тютюнопушенето, макар и временно, за да се помогне на тялото да заздравее.

Най-добрият начин да избегнете всички тези неприятности, е да спрете цигарите, както и да избягвате изобщо задимени помещения.

Add to Technorati Favorites
blogarama - the blog directory
Womens Blogs - Blog Catalog Blog Directory