Грижи за кожата през зимата

1/17/2009 ·


След излагането на слънце през лятото, нов "враг" атакува нашата кожа: ниските температури през зимата.
За да се избегне сухотата, отпускането и образуването на бръчки трябва да полагаме толкова грижи за кожата, колкото и през лятото на брега на морето.

Ще ви обясним как според типа на вашата кожа.

Суха кожа

Вие имате този тип, ако вашата кожа е много тънкa, не много еластичнa, има склонност към лесна раздразнимост и акцентиране линиите на изражението. При допир се чувства груба и изпръхнала.

  • Основен съвет: Непрекъсната хидратация. Уверете се, че кожата е хидратирана през целия ден без признаци за изсушаване. Препоръчително е дълбоко хидратиране, при което се третира със средства, които помагат на кожата да възстанови своята свежест и жизненост. Извършва се в козметичните салони.
  • Най-добрата козметика: Кремът.
  • Да се избягват: Кремове, които съдържат алкохол или прекалено много парфюм.
  • Съвет: Прилагане на хидратираща маска веднъж в седмицата и ексфолиране на всеки 15 дни за отстраняване на мъртвите клетки.
Грижи против бръчки:
  • Кремове с acid съставки, които предотвратяват оксидацията на молекулите и освен това имат и противовъзпалителни качества. Подобряват еластичността и гладкостта на кожата. Най-известна е Retinoic acid (Ретинолова киселина), която активизира клетъчното обновяване и заглажда бръчките. Могат да се закупят във вид на кремове,
  • Лазерни терапии - IPL (Intense Pulse Light) - интензивна пулсираща светлина.Това е техника за третиране на фини бръчки. Чрез светлина, която прониква в дермиса, стимулира притока на кръв и образуването на нов колаген, което увеличава дебелината и качеството на кожата.
  • Козметичен Bоtox (ботулинов токсин тип А). Това е естетична процедура без хирургическа намеса. Състои се в прилагане на няколко микро инжекции в засегнатите райони. Използва се за релаксация на мускулите на лицето в борбата с бръчките и линиите на изразяване.
Мазна кожа

Вие имате този тип, ако кожата ви е удебелена, с разширени пори, има comedones (черни точки). Обикновено има сивкав цвят, който се дължи на натрупване на замърсявания.
  • Най-добрата козметика: Формули, които съдържат стягащи и ексфолиращи съставки, при възможност да са естествени.
  • Да се избягват: Лосиони, кремове или бронзиращи масла.
  • Третиране с медикаменти: Има антибиотични кремове за локално приложение или медикаменти, които се приемат през устата за облекчаване на кожата. Трябва да бъдат предписани от специалист.
  • Съвет: Почиствайте и хидратирайте кожа в дълбочина. Помага за поддържане на кожата чиста и възстановява свежестта и.
Анти-акне лечение:
Микродермоабразия и пилинг: помагат за отстраняването на следите и белезите от акне.

Смесена кожа

Вие имате този тип, ако можете да различите зони по кожата на лицето. Зона "T" (челото, носа и брадичката) е най-мазна, по-лъскава и с разширени пори. Останалата част е нормален тип кожа.
  • Най-добрата козметика: Хидратиращи кремове на базата на вода и липиди (без масло). Има специални продукти за такъв тип кожа, който доставят хранителни вещества в зоните, където е необходимо. Изберете кремове, които съдържат алфа хидроксилни киселини (ААН- кислородосъдържащи съединения), за почистване на порите.
  • Да се избягват: Мазната козметика и лосиони на базата на алкохол.
  • Съвети: Ексфолиране - веднъж седмично за предпочитане вечер, защото може да се зачерви лицето. Прилагане на продукта върху влажна кожа, с наблягане на "Т” зоната.
Маски: Един или два пъти седмично, в зависимост от състоянието на кожата и винаги след ексфолиране. Препоръчват се маски с успокояващо действие.

Хидратираща маска за смесена кожа
Смесете една супена лъжица кисело мляко със сок от моркови или целина. Поставете ги върху лицето за 15 минути, след това изплакнете с хладка вода. Има отлично хидратиращо действие.

Нормална кожа


Вие имате този тип, ако вашата кожа е балансирана, т.е. нейната мастна секреция е нормална. Има свеж вид, блясък и равномерен тен. С усещане на мекота и гладкост. Без мазни бели или черни точки.

Основен съветът: При ниски температури, най-добре е да се използва бързо попиващ хидратиращ крем, върху който да се нанася грима. Това ще добави допълнителна влага на кожата и подобри защитата и срещу климатичните условия.

Средства за борба със петната от слънцето (пигментация)

Това е проблем, който засяга много жени, включително и тези с нормална кожа. Има различни терапии:
  • Кремове: Те избистрят и регенерират кожата. Изравняват тена. Могат да се закупят от парфюмерията или бъдат предписани от дерматолог.
  • Киселини (Аcido) : Друг начин за премахване на петната е да се използват киселини, като ретинол. Трябва да бъде предписан от дерматолог.
  • Cryosurgery: включва прилагането на течен азот за замразяване и премахване на петната. Това лечение трябва да бъде извършено от професионалист с богат опит.
  • Лазер терапия: Изчиства окончателно петната. Извършва се без упойка и се състои в изгаряне на петната чрез топло енергията, произведена от лазерен лъч.

5 стъпки за перфектна кожа

1: Почистване на кожата със специални продукти.
2: Хидратиране.
3: Регенериране при нужда, с възстановяващи кремове.
4: Течни гримове. Използвайте такива без мазни.
5: Прахообразни гримове: Важно е да се прилагат след течен грим, и никога да не се използват директно върху кожата. В противен случай, частиците прах, влизат в порите и ги запушват.

Пилинг: ускорена подмяна

Това е техника, подходяща за всеки тип кожа и се извършва от козметик. Нейните предимства са:
* Подновява горния слой на кожата и премахва мъртвите клетки.
* Намалява и изглажда дълбочината на бръчките.
* Много е подходящ при кожа повредена от слънцето, при стареене на кожата,
акне, както и в случаи на белези и стрии.
* Използват се различни съставки според типа кожа, годишния сезон и желания ефект. Най-използвани са ácido glicólico, mandélico, ácido salicílico, витамин C.

Фолиева киселина (acid fólic) срещу бръчките

* Комбинацията от фолиева киселина и креатин е ефективно оръжие срещу бръчки.
* Фолиевата киселина е витамин,който играе значима роля в синтеза на ДНК и допринася за клетъчното деление.
* Креатин е вещество, което дава енергия нужна за клетките за да се регенерират. Комбинацията от двете вещества стимулират растежа на нови, здрави клетки в кожата и дава следните резултати:
* Намаляване на бръчките.
* Здравина от вътре.
* Подмладен външен вид.