Във форма само за месец – основи на физическата кондиция

12/26/2008 ·


Физическите упражнения, балансираната диета, адекватната почивка и постоянството са четирите базисни и крайно необходими елемента за да влезете във физическа форма.Даже и да не разполагате с много време, но имате желанието да моделирате своята фигура и да се погрижите за здравето си, ще ви кажем къде да насочите усилията си за го постигнете лесно.

Кардиоваскуларни (аеробни) упражнения

Кардио тренировка е всяка тренировка, натоварваща сърдечно-съдовата система и повишаваща пулса над този в покой.Тя е наложителна за по-добро изгаряне на мазнините и стягане, за ускоряване на метаболизма, за постигане по-голяма сила и издръжливост. Три-четри пъти седмично ходене пеша в продължение на 45 мин. или леко ритмично бягане в продължение на 30мин. Ако предпочитате колоездене не се колебайте да отделите 30мин. за въртене на педалите с постоянно темпо. Ако тренировката е в зала кардио уредите са бягащата пътечка, степера и велоергометъра. Освен това използвайте по-малко асансьорът и забравете за колата при кратките разстояния.

Упражнения за мускулен тонус
Тренировката на основните мускулни групи е база за постигане на здравина, тонус и добър силует.Между три или четири дни в седмицата правете две или три упражнения за всяка от мускулните групи : гърди, крака и седалище, гръб, рамене и корем. Трябва да правите различни повторения за всяко упражнение в две серии с почивка между тях.Това ще ви отнеме между 25-30 мин. Наблягайте на упражненията за най-слабите ви мускулни групи, обикновено това са краката, бедрата и корема, но не забравяйте рамената и ръцете. Ако те са добре оформени и стегнати предават на фигурата атрактивност и грация. Особено препоръчителни са тренировките с тежести, които поддържат всички мускули в тялото, включително сърцето , развиват силата в мускулно-скелетната система, увеличава плътността на костите, мускулната издръжливост, ускоряват метаболизма и още много ползи.

Стречинг
Стречинга е комплекс упражнения, които разтягат мускулите ви, подобряват гъвкавостта ви, същевременно моделират фигурата и помагат за предотвратяване на травми. Стречингът е идеален за загряване на мускулите и ставите, които постепено стават все по-гъвкави и амплитудата на движенията все по-голяма. Препоръчваме ви четри основни позиции, които да правите всеки ден сутрин след ставане и преди лягане. Ще ви отнеме не повече от 5-10 мин. При всяко упражнение задръжте в продължение на 20-30 секунди без прекомерни усилия, без да усещате болка, само леко напрежение.
1.Прави, вдигнете си ръцете с изпънати лакти над главата като се хванете за китките. Направете страничен наклон на тялото на дясно. Повторете същото на ляво.
2.Прави в лек разкрачен стоеж, навеждане тялото на долу като се опитвате да докоснете с ръцете пода, без да сгъвате коленете.
3.От прав стоеж вдигни едната ръка над главата, с другата ръка хвани лакътя зад главата си. Повторете с другата ръка.
4.Изправена сгъни десния крак в коляното назад и го хвани с лявата си ръка, като докосваш леко с петата седалищния мускул. Повторете с другия крак.

Хранене
Пазенето на диета е от решаващо значение, ако искате да получите добри резултати. Откажете се от консумацията на тестени изделия и ограничете въглехидратните храни (ориз, картофи, боб и др.). Увеличете приема на белтъчини (яйца, риба, месо без мазнини), без да изпадате в крайности. Хранете се 5 пъти на ден за да поддържате добър метаболизъм, като закуската е обилна , а вечерята по-лека. Не забравяйте да пиете по 1,5 - 2 литра вода на ден. И накрая не се вманиачвайте с кантара. Не забравяйте , че това което наистина има значение е да правите мускулна маса и да изгаряте мазнините, а не само да намалите теглото.