Упражнения за всеки тип тяло – соматични типове

12/13/2008 ·

Преди да започнем да тренираме е важно да знаем какъв тип е нашето тяло. Има три телесни типа : ектоморф, мезоморф и ендоморф. Открийте какъв е типа на вашето тяло.
Тази концепция за първи път е представена от Уилям З. Шелдън през 40-те години и се използва и до днес, въпреки че има своите критици. Разликата между тези типове тела е способността им да разграждат мазнините и развиват мускули. Това разделение се нарича соматотип.
Макар и вярна, тази класификация трябва да кажем ,че в действителност повечето хора са смес от тях. Всички типове тела съхраняват мазнини, но определянето от кой тип тяло сте ще ви помогне да планирате упражненията си. Какъв е вашият тип тяло?
Ектоморфи - обща характеристика
Това са хора с издължена структура на тялото, тесни рамене и тесен ханш, най-често с тънка до нормална на дебелина на костите. Ръцете и краката са дълги , торса по-къс.Имат нисък процент подкожни мазнини и слабо развита мускулатура.

Мезоморфи - обща характеристика
Ниски и средно високи мускулести мъже и жени с умерено дебели до дебели кости. Имат широк гръден кош, широки рамене, най-често малка талия. Обикновено са с много нисък процент подкожни мазнини.

Ендоморфи - обща характеристика
Това са хората със склонност към покачване на мазнини.Ниски , с къси тънки или дебели кости и слабо развита мускулатура, свлечени рамене, закръглени бедра, кръгло лице и къса шия.
Макар и трудно да се причислите на 100% към една от групите, можете да определите своите характеристики като комбинация от тези три типа тела.

Упражнения за ектоморфи

Ектоморфните тела са слаби и покачването на мускулна маса е от особен приоритет. Тренировки с тежести при продължителност 45 - 50 мин. без каквито и да е аеробни тренировки в началото са най-добрият вариант. Три до четири тренировки седмично и задължително през ден. Оставяйте си поне 3 минути за почивка между сериите, 4-5мин. между упражненията за различните мускулни групи . Аеробни упражнения следва да се включат в програмата в късен етап, когато нужната мускулатура е вече налице. Трябва да имат минимум четири основни хранения дневно.

Упражнения за мезоморфи
Този тип тяло прави мускулна маса лесно. Програма от балансирани упражнения е идеална за този тип като трябва да включва тежести, йога и Пилатес да поддържане и тонизиране на мускулите. Тези природни атлети могат да следват различни фитнес стратегии, за да доведат природните си дадености до по-високо ниво: Програма за покачване на мускулна маса, Програма за поддържане на форма и Програма за изгаряне на мазнини.

Упражнения за ендоморфи
Този тип тела съхраняват много мазнини и трудно развиват мускули. Важно е да се яде здравословно, да се прилага ниско-въглехидратна диета , да се правят аеробни упражнения , като бягане, ходене, аеробика, колоездене и др.за да изгарят мазнините. В същото време е важно да има рутинни упражнения за развиване на мускулите. Препоръчително е упражненията да се правят с много повторения и малка тежест, верижни или супер серии.

Не забравяйте,че всичко казано по- горе е препоръка за разработването на вашата тренировъчна програма , а не правило.